In mijn werk als praktijkbegeleider van studenten van de politieacademie, maak ik samen met deze studenten veel leuke en minder leuke dingen mee. Hiernaast ben ik als brigadier werkzaam in het wijkteam Hoogvliet/Pernis van de Eenheid Rotterdam. Als Twitcop @J_Waasdorp twitter ik hierover. Mijn belevenissen en ervaringen zet ik in verhalen in een blog en deze kunnen door iedereen worden gelezen. ©2012 Jan Waasdorp.
vrijdag 27 december 2013
Reanimatie door studenten 1205.
Van klas 1205 van de academie in Rotterdam werken zes studenten in district Zuid. Samen met twee collega begeleiders is het mijn functie om deze studenten in hun praktijktertielen te begeleiden. Tijdens één van deze tertielen (een periode van vier keer vier weken) hebben de studenten de stage Noodhulp1. Tijdens Noodhulp1 gaan wij samen met twee studenten surveilleren en krijgen we van de meldkamer meldingen met de prio 2. Dit zijn wat minder ergere meldingen, maar voor de burger die bij een dergelijke melding betrokken is niet minder belangrijk. Bij meldingen met deze prioriteit moet er binnen 15 minuten een politiepersoneel aanwezig zijn.
Tijdens het tertiel waarin de studenten tijdens de Noodhulp1 stage worden begeleid, wordt er ook van hun verwacht dat zij hun eerder opgedane competenties onderhouden. Dat klinkt erg, maar wil niet meer zeggen dat zij dat wat zij al geleerd hebben moeten blijven doen en oefenen. Zij blijven dus verkeerscontroles houden, maar blijven ook in de wijk lopen. Aangezien zij al enige straatervaring hebben, gaan zij in deze periode ook zonder begeleiding de straat op. Gewilde plaatsen om te lopen zijn vooral plekken waar veel mensen zijn. Daarbij wordt dan vooral gedacht aan de winkelcentra die in het gebied van district zijn. Doordat er veel mensen zijn is het wat gezelliger om te lopen en je hebt nog al eens aanspraak. Uiteraard horen de collega’s die op straat lopen ook al het radioverkeer dat er tussen de meldkamer en surveillance-eenheden is. Omdat een winkelcentrum niet groot genoeg is om lang te lopen, surveilleerden de studenten ook in de omgeving van het winkelcentrum toen zij een melding hoorden die aan één van de surveillanceauto’s gegeven werd. Het betrof een melding van een reanimatie in de straat waar de studenten op dat moment liepen.
Het betrof hier wel een prioriteit 1 melding, daar moet wel direct politie naar toe. Direct namen de studenten contact op met de meldkamer en lieten weten dat zij in de straat waren. Aangezien de meldkamer wist dat het hier om studenten ging, wilden deze in eerste instantie nog tegen de studenten zeggen dat zij niet ter plaatste mochten gaan. Toen ik dit hoorde heb ik contact met de meldkamer opgenomen en de beslissing genomen om de studenten wel te laten gaan. Uiteraard ben ik wel direct ter plaatse gegaan. Toen ter plaatse bleek dat betrokken persoon nog niet gereanimeerd hoefde te worden, hadden de studenten al wel maatregelen genomen en de mevrouw gerust gesteld, voor zover dat mogelijk was.
Terwijl er nog gewacht werd op de ambulance stopte de vrouw met adem halen. Direct werd de hartslag van de vrouw gecontroleerd, waarna bleek dat zij ook geen hartslag meer had. Terwijl de AED werd aangesloten kwam het ambulancepersoneel binnen. Deze hebben de reanimatie overgenomen. De studenten hebben zich toen ontfermd over de familie en bekenden die ook ter plaatse waren. Ook nadat de vrouw naar het ziekenhuis was vervoerd, zijn de studenten nog bezig geweest met de opvang van buren. Op het bureau hebben we nog een gesprek gehad met collega’s van het BOT. We hebben daarna ook nog uitgebreid nagesproken over wat er gebeurt is en wat onze ervaringen waren.
Bij deze reanimatie was ook @politiestudent aanwezig.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten