In mijn werk als praktijkbegeleider van studenten van de politieacademie, maak ik samen met deze studenten veel leuke en minder leuke dingen mee. Hiernaast ben ik als brigadier werkzaam in het wijkteam Hoogvliet/Pernis van de Eenheid Rotterdam. Als Twitcop @J_Waasdorp twitter ik hierover. Mijn belevenissen en ervaringen zet ik in verhalen in een blog en deze kunnen door iedereen worden gelezen. ©2012 Jan Waasdorp.
woensdag 29 januari 2014
Fout parkeren, een dure boete en zonde van je geld.
Vandaag geen blog met een ervaring, maar een stukje voorlichting. Misschien minder leuk, maar zeker niet minder informatief.
Naar aanleiding van meerdere klachten en meerdere berichten bereiken via Twitter en Facebook over het (a)sociale parkeergedrag waar mensen zich nogal eens schuldig aan maken, heb ik een klein stukje geschreven om uw aandacht daar eens op te vestigen. Maak het in uw omgeving ook een bespreekbaar. Wie weet voelt iemand zich aangesproken.
Ieder zichzelf respecterende automobilist weet hoe hij moet parkeren. Ik bedoel niet alleen wanneer hij zijn stuur moet indraaien bij file parkeren, maar ook waar het wel en niet mag.
Allereerst wil ik U laten weten wat parkeren volgens de wet is.
Parkeren is het laten staan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen.
U mag dus niet uw auto ergens neerzetten (parkeren) om “even” te wachten op iemand die een boodschap is gaan doen. “Mijn vrouw/tante/zoon komt er zo aan” is geen goede reden om fout te parkeren.
Er zijn misschien veel van mijn Twitter en Faceboek volgers die al eens een Kennisgeving van Beschikking, in de volksmond een bekeuring, onder hun ruitenwisser hebben aangetroffen, omdat zij hun auto niet goed hadden geparkeerd.
In het RVV 1990 wordt aangegeven waar u niet mag parkeren. Er staat ook dat bestuurders de rijbaan gebruiken (artikel 10: andere bestuurders dan genoemd in art. 5 tot en met 8). Dus u mag niet op het trottoir parkeren, ook al staat dat niet aangegeven of met namen genoemd.
Hetzelfde geldt voor het parkeren voor een uitrit of een garage. Echter, de eigenaar van de garage c.q. uitrit mag daar ook niet staan. Dit is iets wat veel mensen nogal eens vergeten.
Hinderlijk en/of gevaarlijk parkeren is uiteraard ook niet toegestaan (art.5 WVW 1994). Dit wil zeggen, dat u uw auto bijvoorbeeld op een dusdanige wijze parkeert dat U de vrije doorgang belemmerd. Bij deze vorm van foutief parkeren staat ook niets specifieks aangegeven. Eigenlijk is het zo dat iedereen die even logisch nadenkt wel kan begrijpen dat hij op deze manier niet kan of mag parkeren.
Parkeren op een laad- en loszone is ook niet toegestaan, anders dan om te laden of te lossen. Het even pinnen van geld of het halen van een broodje is geen laden en lossen. Er zullen wel degelijk handelingen verricht moeten worden die duidelijk te maken hebben met laden of lossen. Het aanzetten van de zgn. alarmlichten is ook niet voldoende om te laten weten dat U aan het laden of lossen bent.
Uiteraard zijn er vele manieren van fout parkeren. Iedere automobilist heeft dat geleerd en heeft daar ook examen in gedaan. In dit stukje heb ik maar een paar manieren aangehaald. Het zou te ver gaan om alle manieren fout parkeren hier te behandelen.
In dit nieuwe jaar hebben veel mensen weer goede voornemens genomen. Ik hoop dat daar ook bij hoort het opvolgen van de verkeersregels. Laten we ons best doen, dan is het niet nodig dat wij moeten optreden tegen parkeerovertredingen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten